Hockeybladet träffade Jari Kurri

Vi träffade legenden Jari Kurri

Han har spelat 1251 matcher och gjort över 600 mål i världens bästa hockeyliga - NHL. Hockeybladets Anton Strandvik träffade Jari Kurri när han gjorde en blixtvisit på Åland för att delta i ett idrottsjippo.

Jari Kurri var 3 år när han första gången stod på ett par skridskor och nio när han började spela seriespel med helsingforslaget Jokerits juniorlag. Men det fanns också andra idrottsgrenar i den unge Kurris liv.
talstreck.gif (818 bytes)Jag sysslade med skidning, fotboll och friidrott. Det är viktigt att inte välja gren för tidigt, menar han.
När hgan slutligen bestämde sig för ihsokcyen tog det inte många år innan han blev proffs. Han var 17 år när han debuterade i finska ligan med Jokerit och tre år senare, sommmaren 1980, blev Jari vald av Edmonton Oilers i den årliga NHL-draften som trea av klubben, 69:de totalt. Redan följande höst for den då blått 20-årige finländaren över Atlanten för att spela med klubben.
talstreck.gif (818 bytes)Det var en stor chans för mig, jag var tvungen att lyckas, annars skulle jag bli hemskickad till Finland igen, säger Kurri.
Och han lyckades. Jari blev kvar i ligan i 17 år, med en sejour till Milano i Italien säsongen 1990-1991, samt spel med finska moderklubben Jokerit under spelarstrejken i NHL 1994.

Skadefri
Vad är då nyckeln till framgång?
-Man måste vara jäkligt målmedveten, och så är det viktigt att man får vara skadefri om man skall lyckas i NHL, säger Kurri, som aldrig gick på någon längre skadeperiod under tiden i NHL, som t.ex. landsmannen Saku Koivu.

Jari är en ödmjuk person, något sopm säkert hjälpt honom till framgångarna. Själv lägger han mycket av sina framgångar på andra spelare.
talstreck.gif (818 bytes)Jag har haft en otrolig tur och fått spela med storheter som Wayne Gretzky och Mark Messier.
Tillsammans med dem vann Kurri fem Stanley Cup segrar med Edmonton Oilers.
talstreck.gif (818 bytes)Det är en helt fantastisk känsla att lyfta Stanley Cup bucklan, och jag glömmer aldrig känslan av när jag lyfte den första gången, menar Kurri.
talstreck.gif (818 bytes)Supportrar, spelare och ledare, alla är i ett stort rus efter en seger.

Expertkommentator
För två säsonger sedan lade han skridskorna på hyllan och jobbar idag som expertkomentator i finska TV-kanalen MTV3s program Hockey Night.
talstreck.gif (818 bytes)Man måste sluta medan man är på topp, menar Kurri.
talstreck.gif (818 bytes)Och att jobba som expertkomentator är fantastikst roligt.
Jari Kurri bor i ett egnahemshus i Esbo och tillbringar mycket tid i ishallarna i Helsingforstrakten.
talstreck.gif (818 bytes)Nuförtiden är det ju match nästan varje dag, det är underbart för ett gammalt hockeyproffs att få titta på hockey.
Vilket är då hockeylegendens favoritlag?

talstreck.gif (818 bytes)Men mitt hjärta kommer alltid att bulta mest för Jokerit, avslutar Kurri med ett leende.

ANTON STRANDVIK(text)
STEFAN ÖHBERG (foto)

fakta/jari kurri
Född:18.5.1960 i Helsingfors
Längd: 186 cm
Vikt: 89 kg.
Familj: Frun Tiina och tvillingpojkarna Joonas och Ville.

Bor: i engnahemhus i Esbo.
Karriären: fem Stanley Cup segrar, 601 mål i NHL, VM silver 1994, Kanada cup-brons 1991, OS-brons 1998 med mera...
Idag: Expert- kommentatror för finska hockeymagasinet Hockey Night.

Aktuell: Träffade Hockeybladet under en vistelse på Åland.